Zuid-Korea ontwikkelt 5G-netwerken met automatische Wi-Fi sturing

Het Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) van Zuid-Korea heeft een kernnetwerktechnologie ontwikkeld waarmee een 5G- netwerk gebruikers automatisch naar Wi-Fi kan sturen. Hierdoor zouden gebruikers minder vertragingen ondervinden, meldt ZDnet.com. Het door de overheid gesteunde instituut onderzoekt deze technologie al sinds 2015.

Het ETRI zei dat het lokaal en wereldwijd 30 patenten heeft ingediend in de kerntechnologie die toegangscontrole en -sturing mogelijk gaat maken. Op dit moment worden 4G LTE-, 3G- en vaste netwerken afzonderlijk bediend en bepalen gebruikers welk netwerk ze gebruiken. Dit gebeurt meestal in de vorm van een automatische instelling op hun smartphones waar ze zelf niks voor hoeven te doen. Wanneer gebruikers video’s bekijken op hun smartphones kunnen ze vertragingen ondervinden wanneer ze net op dat moment overschakelen van LTE naar Wi-Fi. De technologie van ETRI stuurt automatisch verkeer van 5G naar Wi-Fi of omgekeerd, afhankelijk van het verkeer en de servicekwaliteit. Gebruikers hoeven geen toegangspunten te selecteren. Het verspreidt ook het verkeer tussen services om de optimale snelheid te behouden.

3GPP, de standaard instelling voor het instellen van een netwerk, heeft de technologie voor toegangsbeheer, schakelen, splitsen (access traffic steering, switching, splitting; ATSSS) alleen conceptueel uiteengezet. In 2020 zal het zijn afgerond. De technologie van ETRI omvat een besturing die automatisch het optimale toegangspunt kiest en schakelt, waarmee een specifieke gegevensstroom wordt aangepast aan een specifiek toegangspunt zonder dat er vertragingen worden ondervonden.

Zuid-Korea zal in juni van dit jaar een 5G-spectrumveiling houden en is van plan het netwerk tegen volgend jaar te commercialiseren. Australië plant ook een veiling voor dezelfde periode.