2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Amerikaanse bedrijf Seagate Technology neemt rivaal Maxtor over. De harddisk fabrikant betaalt bijna 2 miljard dollar voor de aandelen.

Door de overname van Maxtor worden twee van de grootste harddisk fabrikanten verenigd. Seagate is op dit moment de leider in markt voor harddrives en verantwoordelijk voor 30% van alle verschepingen in het tweede kwartaal van 2005. Maxtor verscheepte in het eerste kwartaal 16,3% en in het tweede kwartaal daalde dat naar 13,5%.

Seagate hoopt door de overname een grotere volume via haar fabriekennetwerk te kunnen produceren, maar ook de eigen fabrieken volledig te benutten en de marges te verbeteren. Met de overname wordt verwacht dat het de winst per aandeel van Seagate flink zal opschroeven.

Beide bedrijven zijn gister akkoord gegaan met de deal, wat er voor zorgt dat Seagate 0,37 aandelen van het eigen concern inruilt tegen één aandeel van Maxtor. Met de ruilverhouding wordt een aandeel van Maxtor op ongeveer 7,25 dollar per aandeel gezet. Een stijging van ongeveer 60% op de slotkoers van Maxtor, afgelopen dinsdag toen het aandeel nog 4,52 dollar waard was.

Er blijft een groeiende vraag naar harde schijven, waardoor de voorraden op pijl gehouden moeten worden. Maar de concurrentie is groot, Western Digital verscheepte in het tweede kwartaal 17,6% waarmee het Maxtor van de tweede plaats af stootte.

Het is niet de eerste keer dat Seagate een bedrijf overneemt. In 1989 werd Control Data gekocht en in 1996 werd Conner Peripherals ingelijfd. Maxtor kocht in 2001 Quantum.

Wij bedanken SierdW voor het insturen van deze tip!