1 min

Tags in dit artikel

,

De internetveiling Sothebys.com gaat dicht. De gemeenschappelijke onderneming van het vermaarde veilinghuis Sotheby en diens online-branchegenoot eBay heeft sinds de oprichting in 1999 verliezen van in totaal 100 miljoen dollar geleden. Beide partners hadden acht maanden geleden nog een nieuw, driejarig contract afgesloten. Tot het opdoeken van de joint-venture is besloten door mede-eigenaar Sotheby Holdings, aldus de Wall Street Journal. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn minder mensen dan verwacht bereid ‘gegarandeerd echte kunstvoorwerpen’ te kopen op internet. Het betreft werken met een prijs tussen 10 duizend en 100 duizend dollar.

Sotheby zal op zijn resultaten over het eerste kwartaal een relatief geringe eenmalige last van 2 tot 3 miljoen dollar opvoeren voor de sluiting van Sothebys.com. De sluiting kost 50 medewerkers hun baan. In totaal telt het veilinghuis ongeveer 1400 personeelsleden.

Voor eBay betekent het besluit van Sotheby’s een nieuwe tegenvaller bij zijn poging door te dringen tot de kunsthandel. In 1999 kocht het Amerikaanse bedrijf hiertoe voor 260 miljoen dollar al het veilinghuis Butterfields. Dat moest vorig jaar voor een fractie van de acquisitieprijs weer worden afgestoten. Volgens een zegsman van eBay "voldeed de joint-venture niet geheel aan de verwachtingen van Sotheby, maar ging het beslist de goede kant op".