1 min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens onderzoekers zal de introductie van de IBM Cell-chip dezelfde impact hebben als de meteoor die de dinosauriërs uitroeide. Dit lijkt een grote overdrijving om een introductie van een chip met zo’n grote gebeurtenis te vergelijken. Toch komt de uitspraak van onderzoekers die bekend staan om goede rapportages over de computer- en chipindustrie.

Boris Petrov oprichter van het onderzoeksbureau de Petrov Group zegt zelf liever niet te overdrijven. Toch zegt hij: "ons rapport bewijst dat de gevolgen op het zakenleven vergelijkbaar zijn met de gevolgen voor leven op aarde toen de Yucatan-meteoriet miljoenen jaren geleden insloeg."

De Cell processoren worden door een samenwerkingsverband tussen Sony, IBM en Toshiba ontwikkeld en moeten dit jaar nog op de markt worden gebracht. Twee jaar geleden maakte deze bedrijven al bekend dat de Cell-chip een supercomputer op een chip zou worden.

Het grote verschil tussen de huidige processoren en de Cell processor is dat de Cell processor veel meer taken op zich neemt. Het zal onder andere rekenwerk doen voor grafische taken en voor breedband netwerkcommunicatie. Er is echter nog vrijwel niks bekend over de chip, dus is er niet met zekerheid te zeggen hoe goed de chip zal zijn.

In maart 2005 zal naar verwachting de eerste geavanceerde Cell-chip gelanceerd worden in de Playstation 3. De chip is echter krachtig genoeg om ook de desktopmarkt op te gaan.