2min

Tags in dit artikel

,

Club 3D is sinds enkele dagen begonnen met het verkopen van de low-profile HD4350 kaarten. Bijzonder is dat de kaarten gebruik maken van de PCI-e x1 aansluiting.

Een PCI-e x4 aansluiting is nog wel eens terug te vinden op een videokaart, maar PCI-e x1 is echt bijzonder omdat het meestal niet mogelijk is, door het bandbreedte limiet van 250mb/s.
Sparkle bewees laast al dat low-profile kaarten beestachtig snel kunnen zijn, maar de HD4350 die Club3D hier aankondigt, is van een ander kaliber.


De kaart kan goed van pas komen wanneer er bijvoorbeeld enige grafische rekenkracht, of DirectX10.1 ondersteuning vereist is. Zo zijn er bijvoorbeeld media center moederborden met enkel een PCI-e x1 of x4 aansluiting, dan blijft een low-profile videokaart de enige keuze. Het is niet de bedoeling dat de HD4350 gaat concurreren met nVidia’s ION grafische chipset, maar de HD4350 zou aanzienlijk meer grafische rekenkracht moeten kunnen bieden.
De kloksnelheden worden 600MHz voor de GPU, deze is ongewijzigd gelaten van het full-size model. Wel is de kloksnelheid van het DDR2 videogeheugen met 100MHz verlaagd naar 400MHz. Meest bijzondere is dat de kaart slechts 20 watt verbruikt, wat ook moet duiden op een geringe warmteontwikkeling.

De kaart krijgt VGA, DVI, én HDMI connectoren mee. Zoals te zien is de gehele kaart bedekt met een passief gekoeld koelblok, dat twee sloten in beslag zal nemen.

De kaart moet per direct beschikbaar zijn en krijgt een zacht prijskaartje mee van slechts 40 euro.