2min

Tags in dit artikel

Volgens de Duitse website Wirtschaftswoche zal Apple binnen enkele weken zijn filmdienst voor de verkoop en verhuur van bioscoopfilms in de iTunes Store bij onze oosterburen gaan introduceren.

Duitsland is daarmee het vierde land dat binnenkort gebruik kan maken van deze dienst die Apple eerder dit jaar aankondigde. Tot nu toe was de filmdienst met de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk alleen voorbestemd aan Engelstalige landen, maar met Duitsland in aantocht is ook dat verleden tijd.

Onze oosterburen hebben op dit moment al de beschikking over twee online-videotheken: Videoload, dat deel uitmaakt van Deutsche Telekom en Maxdome, een dochter van ProSieben/Sat.1, twee van de grootste commerciële zenders op de Duitse televisie. Met de komst van Apple’s filmaanbod naar Duitsland start het bedrijf uit Cupertino een nieuw offensief.

Volgens mensen die meewerken aan de uitrol van het filmaanbod in de Duitse iTunes Store begint Apple dit offensief binnen enkele weken. Eerst kunnen er alleen Standard Definition-films gekocht en gehuurd worden, maar vanaf het einde van dit jaar zal het ook mogelijk worden om films in High Definition kwaliteit te kunnen verkrijgen.

De films kunnen bekeken worden op de computer, de iPod, iPhone en ook op Apple’s eigen AppleTV, een set-top-box voor de televisie met directe connectie met de iTunes Store om eenvoudig en snel materiaal te kunnen kopen. Volgens insiders is Apple momenteel bezig om een bibliotheek met Duitstalige films te vullen. Dit omdat Duitsers de gewoonte hebben om alle bioscoopfilms na te synchroniseren.

Volgens Wirtschaftswoche heeft Apple wel een belangrijk voordeel ten opzichte van de concurrenten Videoload en Maxdome. De films van deze beide aanbieders kunnen alleen op Windows-computers bekeken worden, die van Apple zowel op Windows-computers als Macs. Apple verplicht wel het gebruik van iTunes om films te kunnen verkrijgen.

Op dit moment is nog altijd niet duidelijk wanneer de dienst naar de Nederlandse iTunes Store komt. Nederland is ook nog altijd een van de weinige die geen televisieseries in de iTunes Store-bibliotheek heeft. Waarschijnlijk zal dat eerst gebeuren voordat Apple het kopen en huren van bioscoopfilms mogelijk zal maken.