2min

Tags in dit artikel

,

HP heeft aangekondigd dat het software aan het ontwikkelen is dat de verspreidingssnelheid van virussen afremt.
In eerste instantie wordt de software alleen ontwikkelt voor HP’s ProLiant servers en ProCurve networking equipment.

De software kan het virusproces uit de gewone serverprocessen filteren. Vervolgens wordt dit proces afgeremd zonder dat de andere processen daar hinder van ondervinden.
Volgens Tony Redmon, Hoofd technische service bij HP, verspreiden virussen zich steeds sneller en aggresiever: "10 jaar geleden maakte men zich nog druk over mensen die geïnfecteerde schijfjes van computer naar computer brachten. Vijf jaar geleden veranderde dat met het ‘Melissa’ en het ‘I love you virus’. Sindsdien zijn virussen en wormen alleen maar aggresiever geworden. Ze verspreiden zich zo snel dat mensen het niet kunnen onderdrukken".

Volgens Redmond is het systeem achter de software vrij eenvoudig. "Een virus of een worm maakt vele malen dezelfde connecties in een vrij korte tijdspanne. Als een bepaald process een probe uitvoerd op meer dan 1000 systemen per minuut kun je concluderen dat het niet gaat om een gebruiker of een legitiem serverproces", aldus Redmond.

Hoe sneller het virus zich wil verspreiden des beter het te onderscheiden is van normale processen en des te sneller het afgesloten kan worden.

Behalve deze software is HP nog meer applicaties aan het ontwikkelen die virusverspreiding op netwerken moet tegengaan. Op het moment heeft het bedrijf ongeveer 16 patenten op virus-remmende software.

Daarnaast zal HP samen met Symantec begin volgend jaar een nieuwe versie van Norton Internet Security uitbrengen, dat naast een firewall ook het ongewenst verzenden van privégegevens voorkomt en ouders de mogelijkheid geeft om restricties te stellen aan het internetgebruik van hun kinderen.

De virusremmende software van HP ondergaat op het moment een compatibiliteitstest voor Windows. Alhoewel de eerste versie van de software gepresenteerd werd op een Linuxsysteem, wil HP nog geen uitspraken doen of er ook een Linuxversie van de software uitgebracht gaat worden.

De definitieve versie van de software wordt begin 2005 verwacht voor ProLiant servers met het Windows 2000 en 2003 besturingssysteem. Dan zal er tevens een versie worden uitgebracht voor HP’s ProCurve network switching equipment.
Er staat ook nog een versie voor HP’s thuispc’s op stapel, maar het is nog niet duidelijk wanneer deze versie zal uitkomen.