Efficiënt en flexibel

Hyperconvergence wordt door experts als een dramatische vooruitgang in het datacenter beschouwd, en daar zijn goede redenen voor. We overlopen de vier voornaamste voordelen van hypergeconvergeerde infrastructuur die leiden tot een verhoogde efficiëntie en flexibiliteit.

  1. Consolidatie

In een hypergeconvergeerd model wordt het Storage Area Network (SAN) volledig geschrapt. Dat betekent dat ook de bijhorende storage controllers en de volledige storage array verdwijnen. Ze worden vervangen door een compacte hypergeconvergeerde appliance, waardoor data wordt geconsolideerd en complexiteit uit het datacenter wordt gehaald.

  1. Lagere kosten

De verminderde complexiteit brengt ook lagere kosten met zich mee. De Total Cost of Ownership gaat naar beneden. Hypergeconvergence biedt een meer gestroomlijnde en goedkopere oplossing, wat zeker voor kmo’s met beperktere middelen bijzonder interessant kan zijn.

  1. Hoge redundantie

Hyperconvergence maakt gebruik van software-defined storage, wat betekent dat alle harde schijven in een cluster worden behandeld als één opslagsysteem met hoge beschikbaarheid en hoge redundantie. Als één schijf of node uitvalt, kan de werklast zonder problemen op de overige nodes verder blijven draaien.

  1. Schaalbaarheid

Hypergeconvergeerde systemen zijn bijzonder schaalbaar. Nieuwe nodes kunnen snel aan een cluster worden toegevoegd om de opslag- en rekencapaciteit te vergroten. In een hybride cloudmodel kan bovendien een abstracte opslagomgeving worden gecreëerd die dynamisch schaalt naargelang de eisen van het moment, zonder de centrale controle op te geven.

Een potentieel nadeel van hyperconvergence is vendor lock-in. Omdat de verschillende componenten in één appliance gecombineerd zijn, is er slechts één leverancier voor compute, opslag en netwerk. Dat verhelpt aan de ene kant eventuele problemen met compatibiliteit en integratie, maar betekent ook dat je gedurende de levensduur van de infrastructuur van een enkele partner afhankelijk bent.