2min

Tags in dit artikel

,

Sun Microsystems heeft op haar jaarlijke JavaOne developer congres haar eerste laptop ooit geïntroduceerd. Naast de ‘Sun Ultra 3 mobile workstation’ heeft het bedrijf ook een nieuwe workstation gepresenteerd. Beide producten zijn nu verkrijgbaar middels een ’try and buy’ actie. Met de actie hoopt Sun ontwikkelaars warm te laten lopen voor haar developer services.

Het zal voor sommigen geen verrassing zijn dat de laptops geproduceerd worden door Tadpole en Naturetech. Beide bedrijven bouwen al een aantal jaren notebooks rond Sun’s UltraSPARC processors, maar krijgen nu dus de volledige ondersteuning van Sun. Dat Sun nu pas met een eigen laptop op de markt komt, is volgens het bedrijf onderdeel van de strategie. Sun wilde zich namelijk eerst richten op haar server modellen, voordat ze zich op de laptopmarkt zou storten.

De Ultra 3 laptops zullen te verkrijgen zijn met een 15 of 17 inch scherm. De klant kan verder kiezen uit een 550MHz of 650MHz UltraSPARC IIi processor of een 1,28GHz UltraSPARC IIIi processor. Het geheugen kan naar keuze worden uitgebreid tot 2GB. Verder huizen de laptops een 40GB harde schijf en een grafische chip die vooral geschikt is voor 2D graphics. Uiteraard is hier ook weer een upgrade mogelijk. Als laatste is op alle modellen ook Wi-Fi standaard.
Ook qua besturingssysteem kan de klant kiezen, namelijk uit Solaris 8, Solaris 9 of Solaris 10. Voorgeïnstalleerd zijn verder Sun’s Java Desktop System en StarOffice 7.0 of GNOME 2.0.

De laptops die bedoeld zijn voor ontwikkelaars kunnen in één keer aangeschaft worden, waarbij de prijzen beginnen rond de 3.400 dollar. Tevens zijn de laptops te leasen middels. De gebruiker betaalt dan minimaal 39,95 dollar per maand, bij een leasetermijn van 3 jaar.
De nieuwe workstation, genaamd de Ultra 20 tower, draait op een AMD Opteron processor en heeft Solaris 10 voorgeïnstalleerd. Deze workstation is te leasen voor 29,95 dollar per maand, eveneens bij een termijn van 3 jaar.