2min

Tags in dit artikel

, , ,

Met de preview van iPhone OS 3.0 in aantocht, gaan er weer een hoop geruchten wat de nieuwe iPhone-software ons brengen gaat. Ook worden alle verlanglijstjes weer onder het stof vandaan gehaald en aangevuld met de nieuwste wensen.

Het doorgaans goed ingelichte BoyGeniusReport (BGR) hoorde gisteren, kort na het bekend worden van het nieuws, berichten over twee functies die mogelijk hun opwachting gaan maken in OS 3.0. Het gaat hier om MMS, waarmee foto’s en video’s via SMS verstuurd kunnen worden en tethering, waarmee het mogelijk wordt om de iPhone als modem te gebruiken. Dit zou volgens BGR dan zowel via Bluetooth als via USB mogelijk zijn.

John Gruber van Daring Fireball heeft ook zijn wensen- en verwachtingslijstje gepubliceerd. Hij denkt dat OS 3.0 een nieuwe hoofdscherm (springboard) gaat brengen met een compleet nieuw systeem waar gebruikers een groot aantal extra applicaties tot hun beschikking hebben. Volgens Gruber is het beheren van grote aantallen applicaties met het huidige iPhone OS niet bepaald eenvoudig. Hij denkt dat daar verandering in komt.

Ook denkt Gruber dat iPhone OS 3.0 een antwoord zal geven op de vraag waar de beloofde push notificatie-service blijft. Apple had deze functie al voor september afgelopen jaar beloofd, maar heeft mogelijk toch van het systeem afgezien. Met het systeem zou het mogelijk worden om applicaties notificaties te sturen zonder dat deze geopend zijn. Hierdoor is het gebruik van applicaties die op de achtergrond draaien niet nodig.

Gruber vermoedt dat iPhone OS 3.0 een nieuwe vorm van dit systeem gaat krijgen. Geruchten gaan al langere tijd dat het nieuwe iPhone OS de mogelijkheid tot applicaties die op de achtergrond draaien gaat krijgen. Dat is met de huidige software al mogelijk met enkele standaardapplicaties en met een zogenaamde jailbreak.

Tot slot hoopt Gruber ook dat de zeer gewaardeerde mogelijkheid om tekst te kunnen kopiëren en plakken in OS 3.0 aanwezig zal zijn. Dit is een van de functies die het gros van de mobiele telefoons heeft, maar de iPhone nog altijd niet. Dit zal dan waarschijnlijk een nieuw framework zijn waarvan ook alle App Store-applicaties eenvoudig gebruik kunnen maken.

Een veel gestelde vraag omtrent het nieuwe iPhone OS, is de compatibiliteit met de iPhone 3G en de eerste generatie iPhone. Het ligt voor de hand dat sowieso de iPhone 3G-gebruikers gratis zullen mogen switchen naar OS 3.0, maar of dit voor de eerste generatie iPhone ook geldt is nog maar de vraag. iPod Touch-gebruikers zullen waarschijnlijk – net als met de release van 2.0 – weer een klein bedrag neer moeten tellen in verband met Amerikaanse wetgeving.