9min

Tags in dit artikel

, , ,

Na de persconferenties van Microsoft en Nintendo bleef er nog maar één partij over die hun plannen voor dit najaar en begin volgend jaar moest presenteren. Als laatste gaf Sony acte de presence. Niet heel veel bijzonders op hardwaregebied, maar Sony mikt voor de tweede helft van dit jaar dan ook op multimedia en zware grafische games met een eveneens zware gameplay.

De persconferentie begint met een compilatie van diverse games voor de PSP, waaronder Socom: US navy Seals tacitical strike, Wipeout Pulse, Syphon Filter: Logan’s Shadow, NBA 08, God of War: Chains of Olympus, Silent Hill Origins, Patapon, tiger Woods PGA Tour 08, Sonic Rivals 2, SWAT: Target Liberty, Final Fanrtasy Tactics: War of the Lions en Castlevania: The Dracula X Chronicles.

Daarna verschijnt er een digitale variant van Sony topman Jack Tretton op het scherm in de virtuele Home wereld van de PS3. Kaz Hirai verschijnt op het toneel. Hij begint met het tonen van de nieuwe PSP. Het apparaat ziet er van buitenaf niet anders uit, maar Hirai legt uit dat het apparaat 19 procent dunner en 33 procent lichter is. Ook het laden van de spellen gaat sneller. De grootste verandering is echter dat de nieuwe PSP ook hoge kwaliteit video’s kan tonen. Hij sluit de PSP vervolgens aan op een videokabel en toont een trailer van de film Spiderman 2. Met een simpele druk op de displayknop wordt het signaal echter via de video-out geleid naar het grote scherm op het toneel. De video-output geldt echter niet alleen voor films, maar ook voor games en foto’s.

Het volgende onderwerp is de samenwerking tussen de PS3 en de PSP, maar middels de laatste update van de PS3 zal het ook mogelijk zijn om mediabestanden op de PC te tonen op de PSP. Vervolgens komt Tretton .. op het toneel en hij laat een zilverkleurige PSP zien. Vervolgens komt een man in een Chewbacca pak uit Star Wars op het toneel om nog een PSP model te laten zien. Het gaat om een speciale witte Star Wars Battlefront PSP met een afbeelding van Darth Vader erop. Het apparaat komt later dit jaar voor 199,99 dollar op de markt en wordt geleverd met een exclusief Star Wars spel, genaamd Star Wars Battelfront Renegade Squadron. Het filmpje is kort, maar toont een third-person shooter, waarin de spelers hun speelpersonage kunnen aanpassen.

PlayStation Network

Vervolgens gaat het over de online dienst van Sony. Tretton legt de bestaande functionaliteiten van PS Network uit. Momenteel heeft de dienst twee miljoen gebruikers, die gezamenlijk al meer dan twintig miljoen mediabestanden hebben gedownload

Phil Harrison verschijnt vervolgens op het toneel. Hij legt wat uit over de arcade spellen die Sony ontwikkelt voor PS Network. Volgens Harrison kan Sony zware spellen uitbrengen, omdat de hardeschijf van de PS3 zo groot is. Als eerste wordt er een nieuw spel getoond dat als download voor de PS3 beschikbaar komt en op UMD voor de PSP. Het spelletje heet echochrome. Duidelijk is direct dat het een spelletje is dat het moet hebben van de puzzels en niet van de graphics. Er worden levels getoond die wel wat weghebben van de beroemde Eschertekeningen. Een mannetje moet over een serie 3D-objecten geleid worden, met allerlei obstakels. In eerste instantie lijkt de puzzels niet op te lossen, maar door het scherm te draaien komt er toch ineens een oplossing. Lastig uit te leggen, maar een geweldig leuk concept.

Vervolgens wordt Wipeout HD wordt getoond, ook dit spel zal te downloaden zijn via de PS network dienst. Het is een HD variant op het bekende Wipeout. Daarna volgt een korte demo van het spel Pain, een spelletje waarbij gekke figuurtjes zo pijnlijk mogelijk ongelukken krijgen. Het derde spel is Warhawk een shooter, waarbij je een vliegtuigje bestuurt. Het spel is met vier mensen tegelijkertijd te spelen en speelt zich af in een wereld waarin constant dingen gebeuren. Socom US Navy Seals Confrontation is vervolgens aan de beurt. Opmerkelijk is dat deze third person shooter, maar ook het spel Warhawk zowel te downloaden zal zijn via PS Network, als verkrijgbaar zal zijn op Blu-ray.

Harrison vervolgt zijn verhaal metr Home, de virtuele wereld voor de PS3. Harrison haalt een Sony Ericsson telefoon uit zijn zak en vertelt dat de Home client ook voor de telefoon zal verschijnen. Het zal geen 3D weergave zijn, zoals op de pS3 mogelijk is. Vervolgens maakt hij een foto van het publiek.

Binnen Home zal iedereen een eigen plaatsje krijgen, maar Sony zal ook zelf spaces toe gaan voegen aan het spel. Op het scherm verschijnen een aantal spaces die Sony aan het ontwikkelen is en die zouden niet misstaan in een architectenblad. Het beeld gaat weer terug naar de virtuele versie van Harrison die door een huis wandelt. Op het virtuele scherm is een filmpje van Singstar te zien. Er wordt een filmpje getoond van het spel en uitgelegd dat er via de Network dienst ook nieuwe liedjes gedownload kunnen worden. Harrison loopt verder door zijn huis en verderop hangt er een schilderij aan de muur, waarop de foto te zien is die Harrison net van het publiek nam. Hij laat zien hoe het vanuit Home mogelijk is om foto’s en andere zaken direct te delen via de internetbrowser en de nieuw te lanceren communitysite voor Home gebruikers.

Als laatste laat Harrison zien hoe het mogelijk is om via Home direct spellen op de PS3 te starten. Hij kiest voor het spel MotorStorm en er start direct een multiplayersessie in een nieuw level genaamd Eagle’s Nest, dat binnenkort via PS Network te downloaden is. Harrison speelt kort een sessie, maar brengt het er niet erg goed vanaf. Als het spel afgesloten wordt gaat de speler direct terug naar de Home omgeving.

Sony’s thirdparty games voor de PS3

Tretton komt weer terug op het podium om te vertellen over de PS3 spellen. Het doel van Sony is om een zo breed mogelijk groep gamers te bereiken, een doel dat we eerder gehoord hebben deze E3. Hij bevestigt nogmaals dat het originele PS3 model 100 dollar goedkoper is geworden en dat er een 80GB PS3 model komt met het spel MotorStorm meegeleverd.

Sony heeft geen spijt van het implementeren van Blu-Ray in de PS3. Het biedt volgens het bedrijf veel mogelijkheden voor toekomstige games. Ook wordt nog benadrukt dat Blockbuster recentelijk HD DVD heeft laten varen en volledig voor Blu-ray is gegaan. Blu-ray is volgens Sony dus de toekomst en tegen het einde van dit jaar zijn er wereldwijd 200 Blu-ray games beschikbaar, waarvan er vijftien exclusief voor de PS3 zijn.

NC Soft, ontwikkelaar achter onder andere het spel Lineage, heeft zich exclusief geschaard achter Sony en haar PlayStation. Volgens Tretton is PS Network de enige dienst die online spellen zoals NC Soft die maakt kan ondersteunen. Vervolgens wordt de exclusieve Ubisoft titel Haze aangekondigd en er wordt een trailer afgespeeld. Shane Carpenter is de hoofdpersoon van deze first person shooter. Er worden wat ingame beelden getoond, waarop onder andere te zien is dat er wapens van tegenstanders afgepakt kunnen worden, voertuigen bestuurd kunnen worden en dat de speler kan doen alsof hij dood is. De graphics zien er in ieder geval veelbelovend uit.

Het volgende spel is voor de veteranen in de gameswereld. Sony heeft samen met Midway en Epic een deal gesloten om de Unreal engine te optimaliseren voor de PS3. Ontwikkelaars kunnen op basis van de Engine eenvoudiger spellen ontwikkelen voor de PS3. Er zijn momenteel honderd spellen op basis van deze engine in ontwikkeling en het spel Unreal Tournament III komt november dit jaar exclusief naar de PS3. De trailer die volgt laat ingame beelden zien en ook dit spel lijkt grafisch prima op orde.

Vervolgens worden er op het scherm een aantal trailers getoond. Achtereenvolgens verschijnen Call of Duty 4: Modern Warfare, Assassin’s Creed, Kane & Lynch: Dead Man, Resident Evil 5, Burnout Paradise, Madden NFL 08, Harry Potter and the Order of the Fenix, The Simpsons Game, Guitar Hero III: Legends of Rock, Medal of Honor: Airborne en Rock Band.

Als laatste laat Tretton nog een exclusieve thirdparty titel voor de zien, namelijk Metal Gear Solid 4. Spelbedenker Hideo Kojimo komt het toneel op om deze titel toe te lichten. Hij vertelt dat de Metal Gear Solid serie haar twintigste verjaardag viert, maar dat dit deel de grote finale en dus het einde van de serie is. Alle mysteries die in de vorige delen zijn ontstaan zullen onthuld worden in het laatste deel. Alhoewel het wederom om een stealthgame gaat, zullen er ook nieuwe elementen geïntroduceerd worden in de game. Kojimo laat weten alles in het werk te stellen om het vierde deel tot een succes te maken en kondigt een exclusieve trailer met ingame beelden aan.

Direct is duidelijk dat Kojimo er echt een finale van wil maken, want de ingame beelden zijn fantastisch. Het komt er op neer dat de slechterik van het spel, genaamd Liquid het voor elkaar gekregen heeft om mensen aan te besturen en zo totale controle over zijn leger te hebben. Doel is natuurlijk om de slechterik uit te schakelen. Daarna wordt nog een fantastische vechtscene getoond, waarin Kojimo alle register lijkt open te trekken. Voor velen zal het een teleurstelling zijn dat de Metal Gear Solid serie tot een einde komt, maar als de trailer een goede weergave van het spel is, dan is het einde zelfs voor de grootste fans van serie overkomelijk.

Volgende week zal er in Tokio een uitgebreidere demonstratie van het spel gegeven worden en dan moet voornamelijk uit de verf komen hoe grote gevechten op het slagveld gecombineerd worden met stealth aspecten.

Sony’s firstparty games voor de PS3

Na de thirdparty games zijn we weer terug in de Home omgeving. Op een virtueel scherm wordt het spel Ratchet & Clanck Future: Tools of Destruction getoond. Volgens de trailer is het detail en de complexiteit van het spel alleen op de PS3 te behalen. Folklore is het volgende spel een soort van een duister sprookje. Het combineert aspecten van actiespellen, roleplaying en andere elementen. Het third-person spel moet voor iedereen geschikt zijn. Heavenly Sword is de derde game die getoond wordt, Sony heeft er een speciaal theater voor gebouwd in Home. De actie-adventure game komt uit op Blu-ray en speelt zich af in een rijkgedetailleerde wereld. De gevechten lopen uiteen van één-op-één gevechten tot massale gevechten waarbij je het op moet nemen tegen honderden vijanden tegelijkertijd.

NBA 08 is het volgende spel dat getoond wordt, evenals de vorige versie zal het spel volledig in HD, dus 1080p weer te geven zijn. De ingame trailer laat dan ook fantastische en realistische beelden zien. Het spel LittleBigPlanet is daarna aan de beurt en de kernwoorden van dit spel zijn play, create, share. In de trailer die volgt is te zien hoe de poppetjes aan te passen zijn en de ontwikkelaar legt uit hoe het spel zal evolueren naarmate het langer op de markt is. Spelers kunnen het spel aanpassen en de wijzigingen delen met vrienden. Zo ontstaat er een oneindige gameplay.
Hierop volgt de third-person shooter Uncharted: Drake’s Fortune. Het spel heeft zeer gedetailleerde personages en meer dan 300.000 animaties.

Superheld of superschurk, dat is de vraag die spelers zich afvragen in het spel Super Punch. De speler krijgt ongekende macht en kan bepalen of hij de goede of de slechte kant kiest. De keuzes die hij maakt zal invloed hebben op zijn personage.
En weer verschijnt er een game, dit keer Gran Turismo 5: Behalve de bekende racebanen, zie we tussendoor ook drukke steden, wat mogelijk betekent dat er ook geraced kan worden in de stad.

Zijn we niet wat vergeten? Juist! Killzone 2, duidelijk de meest geanticipeerde titel voor de PS3. De trailer verschijnt op het scherm, geen gerenderde onzin dit keer, zo belooft de aankondiging, maar alles realtime. We zien een groep soldaten een landing maken met een vliegen platform in een stad waarin gevochten wordt. Zodra de soldaten uitgestapt zijn schakelt het beeld over op firstperson standpunt. De graphics en actie zien er waanzinnig uit, overal vinden gevechten plaats en explosies slaan stukken steen uit de gebouwen. Dit belooft een grote titel en credits voor Nederlander Mathijs de Jonge, games director van Killzone 2, die ook even op het toneel mag verschijnen.

Conclusie

Tretton besluit met een samenvatting van de conferentie en laat weten dat Sony de beste en mooiste ervaring op het gebied van consoles wil bieden. Met de titels die Sony heeft laten zien en de prijsverlaging lijkt het erop dat Sony op het goede pad zit na een slechte start voor de PS3.

Alle afbeelding die voor dit artikel gebruikt zijn komen van het E3 verslag van Engadget en Joystiq.