4min

Eerder deze maand was Techzine aanwezig op de Citrix Solution Day, waar alle partners bijgepraat werden over de ontwikkelingen bij Citrix. Techzine was ook in de gelegenheid om met Christian Reilly te spreken, voornamelijk over wat er sinds Citrix Synergy is veranderd en de lopende reorganisatie.

Eerder dit jaar was Techzine in Florida op Citrix Synergy om alles te weten te komen over de ontwikkelingen bij Citrix. Daar spraken we uitgebreid met mensen van Citrix, partners, klanten en experts. Citrix heeft een duidelijke multicloud-strategie, waarbij klanten hun virtual machines moeten kunnen plaatsen waar zij willen. Verder werd tijdens Synergy de nadruk gelegd op Citrix als beveiligingsbedrijf. Volgens de toenmalige CEO van Citrix, Kirill Tatarinov, is Citrix een echt beveiligingsbedrijf vanwege alle ontwikkelingen op het gebied van beveiliging rond virtualisatie

Kirill Tatarinov

We schrijven toenmalig want Tatarinov verdween deze zomer ineens van het toneel. Niet via de voordeur maar via de achterdeur, want een officieel statement waarom hij weg is, hebben we tot op de dag van vandaag niet gehad. Dit was dan ook één van de onderwerpen waar ik het met Reilly over heb gehad.

Reilly wilde er echter niet al teveel over kwijt, het enige wat hij kwijt wilde is hoe capabel de nieuwe (teruggekeerde) CEO is, David Henshall staat opnieuw aan het roer van het bedrijf. Henshall was in het verleden al eerder een jaar de CEO van Citrix, toen hij de positie waarnam van Mark Templeton, de oprichter van Citrix. Henshall was de afgelopen jaren CFO en is zeer bekend met Citrix en heeft ook veel technische kennis. Henshall moet Citrix gaan leiden naar een bedrijf dat volledig om de cloud draait.

Tatarinov heeft in de 18 maanden dat hij CEO was wel het een en ander voor elkaar gekregen. Zo heeft hij alle GoTo-producten (GoToMeeting, GoToWebinar, GoToWebcast, GoToTraining, GoToAssist and GoToMyPC) verkocht, terwijl Norkale en Unidesk overgenomen werden onder zijn leiding.

Reorganisatie

Ongeveer een uur voordat ik met Reilly het gesprek had waar dit artikel uit is voortgekomen, werd bekend dat Citrix ineens middenin en reorganisatie zat waarbij enkele honderden werknemers moesten vrezen voor hun baan. Een onderwerp dat ik uiteraard niet onbelicht kon laten.

Een officiële reactie kon Reilly hier niet op geven, behalve dat de mensen die hun baan verliezen dat niet doen om persoonlijke redenen. De strategie van het bedrijf vraagt op dit moment om meer focus op de cloud. Daar wil Citrix in uitbreiden, maar om die focus te houden moet er op andere plekken worden gesneden. Citrix reorganiseert dus niet uit financiële noodzaak, maar om de focus op de cloud te vergroten. Waar aan de ene kant dus wordt gesneden, neemt Citrix aan de andere kant weer nieuwe mensen aan, waarschijnlijk vooral mensen met kennis van cloudinfrastructuur of diensten die hieraan bijdragen.

Wel of geen beveiligingsbedrijf?

Nu Tatarinov weg is, is het ook tijd om zijn boodschap tijdens Synergy nog eens aan de kaak te stellen. Volgens Tatarinov is Citrix een echt beveiligingsbedrijf omdat het al jaren software en beveiligingsfeatures ontwikkelt om applicaties en werkomgevingen veilig te virtualiseren. Hoewel het klopt dat Citrix deze beveiligingsoplossingen ontwikkelt, hadden wij moeite om Citrix te zien als een beveiligingsbedrijf. Beveiligen is een vak apart, zelfs bedrijven als Google en Microsoft hebben moeite om goede beveiligingsproducten te ontwikkelen en werken daarom vaak samen met “echte” beveiligingsbedrijven. Dat is niet voor niks. Jezelf een beveiligingsbedrijf noemen, vraagt om veel lef. Iets wat Tatarinov duidelijk had.

Christian Reilly kan de vraag duidelijk waarderen, hij zegt uiteindelijk na even goed nagedacht te hebben: “Ja, Citrix is een beveiligingsbedrijf, maar moet je uitsluitend op ons vertrouwen? Absoluut niet”. Waarmee hij beaamt dat Citrix inderdaad veel beveiligingsfeatures heeft, maar een extra beveiligingslaag in de vorm van een derde partij die endpoint- of hypervisor-beveiliging biedt kan nooit kwaad. Voor beveiliging van de hypervisor werkt Citrix bijvoorbeeld nauw samen met Bitdefender, een traditioneel beveiligingsbedrijf dat hier net wat beter in is.

Reilly zei verder dat eigenlijk elk bedrijf dat IT-diensten ontwikkeld zich een beveiligingsbedrijf zou moeten noemen, omdat beveiliging vandaag de dag een hoge prioriteit hoort te hebben. Dat wil niet zeggen dat die beveiliging meteen afdoende is, maar elke extra beveiligingslaag die je kan opwerpen tegen een aanval is er toch weer één meer.

Citrix EU Regio beschikbaar

Als je gebruikmaakt van de Citrix Cloud heb je ook een beheeromgeving nodig voor je hypervisors en virtual machines en die wordt geleverd door Citrix. Citrix draait deze omgevingen in de Azure Cloud. Deze werden voorheen standaard geleverd vanuit een Amerikaanse regio, maar Citrix heeft dit inmiddels uitgebreid naar de EU. Om precies te zijn naar Amsterdam. Hierdoor is het mogelijk om alle data van je Citrix cloudomgevig binnen de EU te houden. Citrix is volgens Reilly ook aan het kijken naar verdere uitbreiding in Azië. Het is nog niet bekend wanneer daar een regio wordt toegevoegd voor de Citrix Cloud.