4min

Red Hat is een van de IT-bedrijven die al lang meeloopt in het IT-wereldje en zich, als open source partij, goed staande weet te houden tussen al het commerciële geweld van andere clubs. Red Hat is uiteindelijk ook gewoon een commercieel bedrijf, maar het verdient zijn geld nog steeds voornamelijk met abonnementen op ondersteuning in plaats van met de producten zelf, want die zijn nog steeds open source.

Het bekendste product van Red Hat is natuurlijk de Linux-distributie, Red Hat Enterprise Linux (RHEL). De linux-distributie  vormt ook de basis van veel andere producten. Waar het bedrijf in de beginjaren vooral veel focus had op RHEL, zijn daar de afgelopen jaren flink wat producten bijgekomen.

Red Hat heeft nu een breed portfolio aan producten, waarvan een aantal echt van formaat. Denk bijvoorbeeld aan JBoss, het applicatieplatform waarmee bedrijven snel applicaties kunnen ontwikkelen en integreren, en Ansible om IT-processen verder te automatiseren. Langzaam zien we nu ook dat bijvoorbeeld Ansible-technologie in steeds meer Red Hat-producten is terug te vinden. Daarnaast heeft Red Hat ook nog Cloudforms, waarmee het beheer van allerlei verschillende cloudomgevingen een heel stuk eenvoudiger wordt.

OpenShift

Als we nu kijken waar Red Hat vooral veel aandacht voor heeft en waar wellicht de meeste potentie in zit, dan is dat toch wel OpenShift. OpenShift is een containerplatform dat echt voldoet aan het DevOps-model, waarbij developers en operations samenkomen.

OpenShift is de enterprise-variant van Kubernetes, dat op dit moment toch wel het meest populaire containerplatform is. Samen met Google is Red Hat een van de grote bijdragers aan dit open source-project. Het grote verschil is alleen dat Red Hat wat meer additionele diensten en ondersteuning levert met OpenShift. Waar Kubernetes van versie naar versie gaat en er geen ruimte is voor incrementele updates, kiest Red Hat ervoor om stabiele versies van Kubernetes veel langer te ondersteunen en ook tussentijds te patchen en waar nodig te voorzien van nieuwe features.

Daarnaast is OpenShift niet alleen een containerplatform maar kan je er ook containers mee maken. Het samenstellen van een container is een belangrijk proces dat Kubernetes standaard niet biedt. Doordat Red Hat met OpenShift dit wel biedt is het een vollediger pakket en ben je niet afhankelijk van nog een extra product. Uiteindelijk wil je bij eventuele problemen ook snel een oplossing vinden. Als je met meerdere pakketten werkt is dat altijd lastiger dan wanneer je met één oplossing werkt. Daarnaast biedt Red Hat uiteraard enterprise ondersteuning op OpenShift, waardoor ze je direct kunnen helpen.

Bij de community-versie van Kubernetes heb je standaard geen ondersteuning en ben je aangewezen op de zoekmachine, fora en IRC-kanalen. Dit kan voor kleine problemen prima werken, maar voor grote problemen of complexe implementaties is enterprise ondersteuning een stuk handiger en sneller.

Alles bij Red Hat is open source

Red Hat is en blijft een bedrijf dat volledig gericht is op open source. Alle producten van Red Hat zijn open source en iedereen kan in de code kijken. Dat betekent ook dat alle producten die Red Hat biedt zowel in de cloud als on premise zijn te draaien. Red Hat biedt geen verplichte SaaS-modellen zoals sommige andere bedrijven wel doen.

Wij spraken hierover met Red Hat en zij geven aan dat open source niet betekent dat je de code pakt en deze op GitHub smijt. Het open source maken van een product vereist wel iets meer dan code publiceren. Je moet namelijk een community van ontwikkelaars rond de producten creëren, en dat is iets waar Red Hat goed in is. De ontwikkeling van de producten wordt door Red Hat geleid, maar zonder die community zou de ontwikkeling een stuk minder snel gaan. Waarschijnlijk zelfs onmogelijk zijn met het huidige aantal werknemers van het bedrijf.

Als Red Hat een overname doet, betekent dat ook dat de producten die worden overgenomen uiteindelijk open source worden. Dat kan soms enkele maanden duren, maar uiteindelijk is alles van Red Hat open source.

Red Hat is groter en kleiner dan je wellicht denkt

Als je kijkt naar wat Red Hat allemaal aan producten heeft en wat je daarmee kan doen is het echt een groot bedrijf. Het biedt zeer uiteenlopende oplossingen, maar als we vervolgens horen dat er slechts 10.700 mensen bij Red Hat werken, dan is het bedrijf weer een stuk kleiner dan we dachten. Vergelijkbare bedrijven als Red Hat hebben vaak toch al snel zo’n 50.000 mensen in dienst. Daarmee wordt ook duidelijk hoe groot de kracht is van de community bij dit soort open source-projecten. Zonder de bijdrage van de community zou Red Hat het een stuk zwaarder hebben.

Uiteindelijk moeten die ruim 10.000 mensen wel elke maand worden betaald en moet Red Hat dus geld verdienen. Dat gebeurt niet middels een doneerknop zoals bij sommige andere open source-projecten, maar door ondersteuning te bieden. Red Hat heeft al sinds jaar en dag hetzelfde verdienmodel en dat is een abonnement op ondersteuning. Met een abonnement krijg je toegang tot alle kennis die Red Hat in de loop der jaren heeft verzameld, maar ook tot updates voor de producten en kan je bijvoorbeeld direct vragen tellen bij problemen.

Hoewel de producten ook als open source-versie zijn te krijgen, mis je daarbij wel de tussentijdse updates en enterprise ondersteuning. Een abonnement is dus wel noodzakelijk want tegenwoordig kan je geen producten meer gebruiken die niet tussentijds wordxen voorzien van beveiligingsupdates. Verder is het met nieuwe technologieën als containers ook wel erg prettig als je ondersteuning hebt van experts.