7min

Techzine was aanwezig op de jaarlijkse Commvault Go partnerconferentie in Washington D.C. In drie dagen tijd zijn we helemaal bijgepraat over wat Commvault doet en waar de ambities liggen. Belangrijkste gesprekken hadden we met Nigel Tozer, Solutions Marketing Director EMEA en met Bob Hammer, de CEO van Commvault.

In de gesprekken met Tozer en Hammer kregen we de gelegenheid om echt dieper in te gaan op wat Commvault nu eigenlijk doet en waar de ambities liggen. Commvault heeft jarenlang bekendgestaan als een product dat weliswaar goed werkt, maar onnodig complex is met veel te veel opties. Dat is iets wat Commvault de afgelopen jaren heeft aangepast, de software is een stuk simpeler geworden.

Commvault kiest voor eenvoud

Eenvoudig en simpliciteit zijn vandaag de dag enorm belangrijk. Mede door de opkomst van Veeam heeft Commvault zijn strategie en manier van werken moeten aanpassen. Uiteindelijk blijkt ook hier dat concurrentie je echt beter maakt.

Commvault heeft een alternatief ontworpen voor de oude Java-interface die erg ingewikkeld is voor de meeste klanten. Er is nu ook een mooie en veel eenvoudigere webinterface, waar een groot deel van de meest gebruikte features in zijn terug te vinden.

Voor de meeste klanten, vooral in het MKB, zal de webinterface voldoende mogelijkheden bieden om een goed beheerbare omgeving te hebben voor alle data en virtual machines. Alleen voor de echt grote enterprise-klanten zal deze interface te kort schieten. Zij zijn wel aangewezen op de oude Java-applicatie, omdat daar simpelweg veel meer features inzitten.

Commvault Hyperscale

Naast het versimpelen van de software heeft Commvault dit ook doorgetrokken naar de hardware met de introductie van Commvault Hyperscale. Ze bieden nu een appliance die bestaat uit drie 1u-servers met compute en storage die eenvoudig is uit te breiden door meer units in te prikken. Het werkt volledig automatisch bij het inprikken van nieuwe units, deze worden automatisch toegevoegd aan het systeem. Als bedrijven niet zitten te wachten op een hyperscale-oplossing van Commvault omdat ze een vaste hardwareleverancier hebben, kunnen ze ook kiezen voor een software-variant die op standaard x86-hardware is te installeren. De appliance van Commvault maakt het alleen wat eenvoudiger. De appliance is overigens gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux.

De Commvault-appliance is net als de software enorm simpel opgezet. Het idee is dat je dit binnen 30 minuten moet kunnen opzetten en draaien. Commvault lijkt daarmee geleerd te hebben van het verleden, toen de producten onnodig complex waren.

Alle Commvault software heeft dezelfde basis

Als we kijken naar de software van Commvault, dan draait alles om het verzamelen, verplaatsen, indexeren en beveiligen van data. De kern (engine) van alle software is identiek, maar op basis van de specifieke toepassing gespecialiseerd voor alle verschillende soorten data.

De technologie van Commvault is op dit moment volledig in huis ontwikkeld en niet aangekocht, dit is ook echt een strategie van Commvault. Het bedrijf sluit niet uit dat ze nooit een overname zullen doen, maar de voorkeur ligt duidelijk bij het in huis ontwikkelen. Op die manier hebben ze de garantie dat het ook allemaal uitstekend met elkaar samenwerkt.

Ondersteuning bieden voor andere platformen is het allerbelangrijkste voor het bieden van goede backup en datatransformatie toepassingen. Daarom ondersteunt de Commvault software maar liefst 11 verschillende hypervisors, kunnen ze snapshot beheren op meer dan 200 verschillende disk array engines en kunnen virtual machines van de ene naar de andere cloudprovider eenvoudig worden gemigreerd.

Naast databeheer ook virtual machines beheren

Commvault staat bekend als een databeheerder, maar doordat de software kan werken met elf verschillende hypervisors heeft Commvault er ook voor gezorgd dat je je virtual machines kan beheren vanuit de Commvault-software. Hierdoor kunnen veel bedrijven alle beheertaken vanuit één controlepaneel doen, zonder steeds te hoeven schakelen. Commvault ondersteunt simpelweg de API’s van de hypervisors. Natuurlijk biedt het controlepaneel van de meeste hypervisors net wat meer opties, maar Commvault stelt dat voor veel bedrijven ze genoeg API’s ondersteunen om deze overbodig te maken.

Elke 90 dagen nieuwe features en updates

Als we kijken naar markttrends dan zien we dat steeds meer bedrijven in een hoog tempo software ontwikkelen en vaak nieuwe versies op de markt brengen. Waar Commvault in het verleden ongeveer elke 18 maanden nieuwe software uitbrachtt, is dat nu elke 90 dagen. Het afgelopen jaar is Commvault erin geslaagd om door dit snelle tempo zo’n 1500 feature requests te implementeren.

Soorten data

Het maakt voor de software van Commvault dan ook niet uit of de te behandelen data nou gaat om een Active Directory, virtual machines, containers, Oracle-database, Big Data zoals Hadoop of ongestructureerde data op een NAS – voor alle type data zijn er methoden ontwikkeld om zo effectief mogelijk te data te verwerken. Commvault past in alle producten technologie toe in de vorm van backups en snapshots om zo effectief en snel mogelijk backups te maken. Hiervoor zijn verschillende stream en deduplicatie technologieën ontwikkeld.

Data inzichtelijk maken

Het verplaatsen en migreren van data is niet langer voldoende, bedrijven hebben meer wensen en in sommige gevallen eisen. De opkomst van Big Data en de mogelijkheden van data-analyse maakt bedrijven nieuwsgierig. Commvault heeft daar oplossingen voor, onder meer voor het omgaan met GDPR of nationale wetgeving rond medische data. Commvault biedt al jaren de mogelijkheid om data te indexeren en te zien wat voor data er is opgeslagen. Ook is het mogelijk om deze data zeer uitgebreid te doorzoeken. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld zien of er persoonlijke gegevens, klantgegevens of financiële informatie aanwezig zijn in documenten op bepaalde laptops of servers.

Doordat data geïndexeerd wordt en er analyses gedaan kunnen worden op de data is het ook eenvoudig te detecteren of er data is te vinden op systemen die er niet thuishoort, of data die mogelijk gaat zorgen voor compliance problemen. Zeker met de introductie van de GDPR-wetgeving in mei 2018 wordt het steeds belangrijker om controle te krijgen over alle bedrijfsdata. Uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven denken dat ze nog geen 50 procent controle hebben over alle bedrijfsdata. Iets dat volgend jaar mei dus wel het geval moet zijn.

Endpoint Protection as a Service

Commvault heeft tijdens Commvault Go zijn Endpoint Data Protection software voorzien van een upgrade waardoor die nu ook “as a Service” beschikbaar is. Zeker voor kleinere bedrijven is de dienst in deze SaaS-vorm zeer interessant. Bedrijven hoeven niet te investeren in hardware, maar kunnen gewoon een applicatie instaleren op hun systemen en deze automatisch back-uppen en restoren. Het restoren kan ook door de werknemer zelf gedaan worden vanuit de webportal.

Via een additionele module, met de naam Commvault Endpoint Search, is het ook mogelijk om de data te indexeren en doorzoekbaar te maken. Zodat het mogelijk is om analyses los te laten op de data en eventuele compliance problemen in de kiem te smoren.

Ransomware beveiliging

Met de opkomst van ransomware heeft Commvault ook nieuwe maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat een eventuele infectie geen catastrofale gevolgen kan hebben. Stel dat een laptop van een bedrijf geïnfecteerd raakt met ransomware, wat vaak voorkomt, dan is de kans aanwezig dat de ransomware zich zal verspreiden over het bedrijfsnetwerk. Met een beetje pech zal het ook de backup-servers weten te vinden. Om ervoor te zorgen dat de data op de backup-server niet geïnfecteerd raakt, heeft Commvault ervoor gezorgd dat de data niet toegankelijk is voor het Windows Server-besturingssysteem. Alleen de Commvault-applicatie is in staat om via een speciale tunnel te communiceren met de backup-data. Hoe dit technisch precies werkt wilde Commvault helaas niet met ons delen.

Dit betekent dus dat Commvault ervoor zorgt dat de Windows Server omgeving niet meer toegankelijk is door ransomware, de backup-data onaangetast blijft en niet kan worden versleuteld door ransomware. Het voorkomt dus niet de ransomware infectie op de server of client zelf, daarvoor zullen bedrijven moeten blijven investeren in een beveiligingsoplossing van een van de bekende malware-fabrikanten. Als systemen zijn geïnfecteerd kan de data uiteindelijk wel versleuteld worden geback-upt, daarvoor heb je als bedrijf gewoon goede antimalware-software nodig. Wat Commvault dus tegenhoudt is dat de backup-data uiteindelijk ten prooi kan vallen aan ransomware, want dan ben je pas echt ver van huis.

Commvault is hip en groeit hard

Tijdens de gesprekken in Washington D.C. werd duidelijk dat Commvault op dit moment hard groeit en dat het bedrijf goed kijkt in welke landen het moet uitbreiden. Het bedrijf is nu actief in 14 landen. Zo is er recent in Finland een kantoor geopend en later dit jaar zal een kantoor in Saoedi-Arabië volgen. Het grootste kantoor is gevestigd in Reading (stad in het Verenigd Koninkrijk), gevolgd door Frankfurt, Duitsland en daarna het Nederlandse kantoor in Utrecht. In EMEA werken nu zo’n 560 mensen, maar er komen elke maand flink wat mensen bij. Het bedrijf slaagt er de laatste tijd ook in om flink wat nieuwe talenten binnen te halen, het bedrijf stelt hip te zijn in deze bedrijfstak. Zo werd recent talent weggekaapt bij Dell/EMC, Veeam en andere concurrenten. De cultuur van het bedrijf is op dit moment gewoon goed.

Het bedrijf groeit vooral hard in de enterprisesector, daar is een grote vraag naar oplossingen die Commvault te bieden heeft. De hyperscale-oplossing is veel vraag naar, zowel met de appliance als zonder de appliance.